Att sälja bil privat kan vara svårt och krångligt om man inte har gjort det förut, därför har vi här samlat nyttig information för dig som ska sälja din bil privat kanske för första gången!

20210727_181121

  Sälja bil privat

Är du privatperson och vill sälja bil till en annan privatperson då är det en del att tänka på för att affären ska gå så bra och smidigt som möjligt.

Vill du få maximalt betalt för din bil och kan vänta en stund på pengarna väljer du Uppdragsförsäljning  Vill du göra en snabb, smidig affär och få pengarna på kontot direkt på plats väljer du Sälj direkt.

Förberedelse inför bilförsäljningen.

   1. Samla alla viktiga dokument.
    Kvitton, Instruktionsbok, Servicebok, Registreringsbevis och fakturor från lagningar är exempel på dokument som är viktiga att visa upp för att underlätta försäljningen.

   2. Börja värdera din bil 
    För att kunna sätta pris på bilen behöver du värdera den. Börja med att kolla på annonser på nätet. Kolla igenom blocket.se efter liknande bilar och se vad för pris de ligger ute för. För att sätta rätt pris på din bil ta hänsyn till ålder, utrustning och miltal när du jämför.

   3. Städa din bil 
    Viktigt med att putsa upp bilen inför visning, Dammsug, tvätta och polera upp lacken. Det är alltid bra att laga eventuella stenskott på vindrutan, Har du bilförsäkring som gäller för det kan du använda den.

   Annonsering av bilen

   När du har checkat av föregående steg är det dags att lägga ut din bil till försäljning. Idag finns det flera olika plattformar där du kan annonsera din bil. Här har du fyra exempel på sajter som är man kan använda sig utav för att sälja sin bil.

   Blocket

   Hasses Bilcenter AB

   Wayke

   Facebook

   När du har hittat köpare

   Kontrollera köparen genom att be om legitimation/körkort. Var med när köparen provkör din bil. Det händer att den som provkör inte kommer tillbaka med bilen. Se till att följa med under provturen och undvik att bli lurad.

   Skriv ett avtal

   Om ni är överens om bilen så ska ni upprätta ett köpekontrakt och skriva in allt ni kom överens om.

   När du ska sälja bil privat till en annan privatperson så gäller köplagen om inget annat avtalas!

   Betalning för din bil

   Säkrast sätt att ta betalt är genom swish. Vi rekommenderar inte att ta betalt genom banköverföring eftersom en banköverföring går att avbryta precis efter köpet.

   Ägarbytet för din bil

   Sista steget i försäljningen är att genomföra ägarbytet. I Transportstyrelsens app kan du enkelt genomföra ägarbytet som då går igenom direkt. För att kunna göra detta behöver du ha skannat in bilen genom QR koden som du finner på ditt registreringsbevis del 2

   Har du inte tillgång till appen kan du istället fylla i ägarbyteshandlingarna del 2 och skicka in den via post till Transportstyrelsen.

        

    

   Hasses Bilcenter Inköpsansvarig

   Abdi Ahmed

   Hasses Bilcenter

   Tel: 0764458895 Email: [email protected]